

















HANDPRINT: ACTION FOR SUSTAINABILITY... **ICSE Conference, New Delhi** 9-10 September 2019









The Handprint session at the ICSE conference will present the Handprint concept, its conceptualisation and vision and how it is used globally. The session will present four case studies of projects. It will be an opportunity for participants to explore how they can use the Handprint methodology in their own projects. It will introduce the Global Handprint Network and ways in which participants can join it.

Title	Coordi nator	Duration	No of participants	Facilitator/Speakers	Brief format of session (Panel/Lectur e/Workshop)	Description of the session	Expected Outcome
2 - 3.30 pm (90 min) HANDPRINT SESSION 1 Overall Session Coordination: Kartikeya Sarabhai, Pramod Sharma and Meena A S							
Introduction to Handprint	as above	2 – 2.10 pm (10 min)	30	Kartikeya Sarabhai (CEE)	Lecture	Presentation on Handprint concept, its conceptualisation and vision	Understand the Handprint methodology and its importance
Handprint across the world and the Handprint Network	as above	2.10 – 2.20 pm (10 min)	30	Pramod Sharma (FEE)	Lecture	Presentation on Global reach of Handprint	Join the Handprint Network
Handprint CARE	as above	2.20 – 2.50 pm (30 min)	30	Rob O' Donoghue (Rhodes University, SA), Chochong Shimray (NCERT, India), Juan Carlos Sandoval (Institute of Educational Research, University of Veracruz, Mexico), Christa Henze (University of Duisburg-	Panel	Methods to incorporate ESD in school curriculum	Understanding Handprint CARE methodology



















HANDPRINT: ACTION FOR SUSTAINABILITY **ICSE Conference, New Delhi** 9-10 September 2019





WWF





				Essen, Germany)			
Eco-Schools, Paryavaran Mitra, Earthian, DHaAL	as above	2.50 – 3.20 pm (30 min)	30	Preeti Rawat (CEE), Pramod Sharma (FEE), Simanta Kalita (CEE) Abhijit Paul Zacharia (Wipro)	Panel	Panel discussion on different Handprint Action based programmes of CEE and partners	Join these programmes and networks
Overall Discussion	as above	3.20 – 3.30 pm (10 min)		Facilitator: Rob O' Donoghue (Rhodes University, SA	Panel		
Title	Coordi nator	Duration	No of participants	Facilitator/ Speakers	Brief format of session (Panel/Lecture/ Workshop)	Description of the session	Expected Outcome
4 - 5 pm (60 min) HANDPRINT SESSION 2							
SDG Handprint Lab	as above	4 – 4.25 pm (25 min)	30	Madhavi Joshi (CEE)	Workshop	Workshop on integrating sustainability action pedagogy in the curriculum of Higher Educational Institutions	Empower young citizens to undertake direct Handprint action towards SDGs and targets
Plastic Tide Turners- Young Leaders' Challenge	as above	4.25 – 4.50 pm (25 min)	30	Radhika Suri (WWF-India) Neha Raghav (WWF-India), Preeti Rawat (CEE) Gayatri Raghwa (UN Environment) Volker Lennart Plan (HSS)	Workshop	Workshop on initiative to encourage the development of meaningful and impactful changemaking among	Create a movement of young people who will be committing to take action to reduce plastic waste in their lives, at schools and within the community.



















HANDPRINT: ACTION FOR SUSTAINABILITY **ICSE Conference, New Delhi** 9-10 September 2019









						young people by encouraging them to play a part in resolving pressing environmental issues.
Concluding Discussion	as above	4.50 – 5 pm (10 min)	30	Panel Chair: Kartikeya Sarabhai (CEE)	Panel	